سوپر رایانه ها و ضرورت وجود آنها
رشد علم و فناوری در یک کشور تا حد زیادی با قدرت ابر رایانه های آن مرتبط است. این رایانه ها با داشتن ظرفیت و سرعت خارق العاده خود، با انجام امور تخصصی و محاسبات خاص و ارائه پاسخ های سریع و دقیق به یاری متخصصین و محققان می آیند.
از سوپرکامپیوتر ها در انجام محاسبات پیچیده و دقیق علم فیزیک، پیش بینی های هواشناسی، شبیه سازی های هوافضا در ساخت هواپیما، در صنعت خودروسازی و علم فیزیک، شبیه سازی ترکیب مولکول ها، داروی سازی و ... استفاده می شود. بنابراین می توان به این نتیجه رسید که وجود انواع ابر رایانه در صنایع مختلف و برای پیشرفت علوم و فنون تا چه حد حیاتی بوده و ضرورت دارد.
امروزه ابر رایانه های مطرح زیادی در سطح جهان مشغول به کار هستند. هر یک از این غول های پردازش کننده بر اساس کارایی و عملکردی که دارند رده بندی و ارزش گذاری می شوند. ایران نیز از این قافله عقب نمانده و خود را با پیشرفت های روز دنیا همگام و هم قدم نمود است. اغلب ابر رایانه های ایران امروزه در سطح جهانی مطرح هستند.
معرفی ابر رایانه های ایران
کشور ما ایران، نیز جزء 10 کشوری است که به چندین ابر رایانه مجهز بوده و صاحب این فناوری پیشرفته و امکانات ویژه آن می باشد. در ادامه شما را با برترین ابر رایانه های ایران و مطرح ترین شرکت های داخلی که مجهز به این سوپرکامپیوتر های پیشرفته هستند، بیشتر آشنا خواهیم کرد.
ابررایانه های ایرانی
ابررایانه ارم:
ابر رایانه ایرانی ارم در سال ۱۳۸۹ در دانشگاه صنعتی امیر کبیر ساخته و بهره برداری شد و در سال ۹۰ در بین ۲۰۰ ابررایانه برتر دنیا و در رتبه ۱۰۸ قرار گرفت. حافظه اصلی این ابر رایانه به بیش از ۹ ترابایت میرسد و حاوی ۲۸۸ گره پردازشی با طراحی همگن است. حداکثر توان نامی پردازشی آن حدود ۸۹ ترافلاپس است و از قوی ترین رایانههای دنیا به حساب میآید. ۸۹ ترافلاپس به این معناست که ۸۹ هزار میلیارد عملیات را در یک ثانیه میتواند انجام دهد. سرعت شبکه ارتباطی محاسباتی نیز به ۴۰ گیگابایت بر ثانیه میرسد. همچنین قابلیت اتصال به شبکه ابررایانش ملی را دارد. ابر رایانه ارم برای خدمات دهی به دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی طراحی شد و قابلیت حل سخت ترین مسائل را در کوتاه ترین زمان ممکن دارد.
ابررایانه شیخ بهایی:
ابررایانه ملی شیخ بهایی به طور همزمان با ابررایانه ارم و در دانشگاه صنعتی اصفهان به بهره برداری رسید. این ابررایانه به طور کلی از ابررایانه ارم ضعیفتر است. حداکثر توان نامی پردازشی ابررایانه شیخ بهایی حدود ۶۶ ترافلاپس است و حافظهای بیش از ۷.۵ ترابایت دارد. سرعت شبکه ارتباطی محاسباتی نیز به ۴۰ گیگابایت بر ثانیه میرسد. برخورداری از این قدرت این ابررایانه را در زمان بهره برداری، همانند ابررایانه ارم در بین ۲۰۰ ابررایانه برتر جهان قرار داد.
ابررایانه سیمرغ:
ابررایانه ملی سیمرغ در سال ۱۴۰۰ و به عنوان بهروزترین ابررایانه ایران در دانشگاه صنعتی امیرکبیر و با همکاری وزارت ارتباطات، معاونت علمی ریاست جمهوری و وزارت علوم تحقیقات بهره برداری شد. این ابررایانه با محوریت خدمت در سه حیطه نرم افزاری، توسعه خدمت و زیرساختهای ابری تعریف شده است. توان پردازشی ابرایانه سیمرغ تا ۵ پتافلاپس هم میرسد (۵ میلیون عملیات در ثانیه) و در فازهای بعدی و بهبود زیرساختها به ۱۰ پتافلاپس نیز خواهد رسید. ظرفیت ابرایانه سیمرغ ۴۲ رک بر مبنای سطح سوم استاندارد TIA-942 ساخته شده است و تا ظرفیت ۸۴ رک نیز قابل ارتقا است. این ابررایانه که در فاز اول بهره برداری خود است، ۱۲ برابر از ابررایانههای ایرانی پیشین قویتر است.
در ادامه به معرقی شرکتهای ارائه دهندهی خدمات ابررایانهای میپردازیم
- شرکت شبیه سازان امیرکبیر: این مجموعه با اجاره ابر رایانه های ایران با مقرون به صرفه قیمت، به جایگاه ویژه ای در میان کاربران دست پیدا کرده است.
- شرکت رایانش سریع هزاره ایرانیان
- شرکت پردازش سریع اطلاعات پژوهشگاه دانشهای بنیادی
- شرکت هوشمند آرنا سورین ارائه دهنده خدمات مربوط به پردازش های موازی داده ها
- شرکت راهکار آینده زمین مجهز به مرکز خدمات پردازش موازی داده ها
- پایگاه ابر رایانه با پردازش سریع داده ها مستقر در دانشگاه صنعتی شریف
ابر رایانه های ایرانی و قدرت و سرعتی که در پردازش داده ها دارند